Kui mõni türilane juhtus eelmisel reedel kirikust mööda jalutama ja samal ajal pea kuklasse ajama, võis ta näha üsnagi tavapäratut pilti: ämblikmeeste kombel turnisid kiriku tornikiivril mehed.

Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf selgitas, et mehed ei turninud kirikutorni tipus oma lõbuks ja teravaid elamusi otsides, vaid ikka asja pärast.

Nimelt olid kiriku juures ametis konservimis- ja ennistustöid tegeva OÜ Silur töömehed ning neil olid omakorda abiks OÜ Skyproff töötajad. Skyproffi teenuste hulka kuulub muuhulgas kõrghoonete katuste puhastus ning see meestel reedel käsil oligi.

Tornikiivri plekk-katte puhastusel jääb lapist ja üldpuhastusvahendist väheks, sest vaja läheb tõhusamaid meetodeid ja seda tööd tehakse hoopis kõrgsurvepesuriga.

Klandorfi selgitusel oli puhastust ja pesu tarvis selleks, et plekk-katust värvimiseks ette valmistada. Värvitööd algavad pühakoja juures Klandorfi teada juba lähiajal ja suuresti dikteerib seda ka ilm. «Kui ikka vihma sajab, siis seda tööd teha ei saa,» märkis ta.

Samamoodi on oluline, et ilm oleks kuiv, ja reedel olid ilmaolud ideaalsed.

Pealtnäha polegi Eesti ainsal värvilise tornikukega kiriku tornil viga midagi. Karen Klandorf aga teadis öelda, et just praegu on viimane aeg tornikiivri värvimist ette võtta, et ilmastikumõjude ja aja toimel tekkinud roostetäpid ei saaks edasi edeneda sedavõrd, et muutuksid läbivaks.

Artiklit saad edasi nautida siin.

Skyproff peseb pindu, kuhu tavavarustusega ei pääse! Uuri lisa meie kodulehelt